Effect van gorgelen met thee en ingrediënten van thee op de preventie van griepinfectie: een meta-analyse (Mei 2016)

Onderstaande samenvatting is een vertaling door Google. Een link naar het origineel en, waar mogelijk, het volledige onderzoek vindt u onder de Nederlandse tekst.

ACHTERGROND:

Griepvirussen worden gemakkelijk verspreid van persoon tot persoon, en de jaarlijkse griepepidemieën zijn ernstige problemen voor de volksgezondheid wereldwijd. Non-farmaceutische volksgezondheid interventies zouden effectief kunnen zijn voor de bestrijding van griepepidemieën, maar gecombineerde interventies en / of interventies met een grotere effectiviteit zijn nodig. Experimentele studies hebben gemeld dat thee en de ingrediënten (vooral catechinen) antivirale activiteiten hebben. Hoewel verschillende klinische studies zijn gedaan m.b.t. het gebruik van thee of de ingrediënten ervan om griepvirussen te voorkomen is het effect van deze stoffen gorgelen onzeker gebleven.

METHODEN:

We voerden een meta-analyse van gerandomiseerde gecontroleerde studies en prospectieve cohort studies uit naar het effect van het gorgelen met thee en de ingrediënten op de preventie van griepinfectie. De gepubliceerde literatuur werd doorzocht met behulp van de Cochrane Library, PubMed / MEDLINE (1966 tot en met september 2015), Web of Science (1981 tot en met september 2015), en Ichu-shi Web (1983 tot en met september 2015). De onttrokken studies werden gelezen door twee reviewers onafhankelijk van elkaar, en hun algemene wetenschappelijke kwaliteit werd geëvalueerd. Studies die aan onze criteria voldeden werden samengevoegd met behulp van de methode Mantel-Haenszel in een fixed effects model en werden ook geanalyseerd in een random effects model. De kwaliteiten van de modellen werden beoordeeld met behulp van de Akaike informatie criterium (AIC) en Bayesiaanse informatie criterium (BIC).

RESULTATEN:

Literatuuronderzoek en beoordeling identificeerde 5 studies die voldeden aan de criteria voor de meta-analyse (totaal aantal deelnemers, 1890; gemiddelde leeftijd 16-83 jaar). De deelnemers die met thee of de ingrediënten gorgelden toonde een lager risico van griepinfectie dan de deelnemers die met placebo / water gorgelden of die niet gorgelen (vaste effecten model, Mantel-Haenszel methode: relatieve risico [RR] = 0,70, 95% betrouwbaarheidsinterval [CI] = 0,54-0,89; random effects model: RR = 0,71, 95% CI = 0,56-0,91). De vaste effecten model had een betere pasvorm dan de random effects model (fixed effects model: AIC = 6.04, BIC = 5,65; random effects model: AIC = 8,74, BIC = 7,52).

CONCLUSIES:

Gorgelen met thee en de ingrediënten kan een preventieve werking voor griepinfectie hebben. Echter, extra grootschalige studies in verschillende populaties en een gepoolde analyse van deze studies zijn nodig om het effect te bevestigen.

Origineel: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27175786

Deel dit: Facebooktwitter
Volg Dokter Thee: Facebooktwitter
Geplaatst in Griep Getagd met , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*