Theeconsumptie en het risico op longkanker: een meta-analyse van case-control en cohort studies (Maart 2014)

Onderstaande samenvatting is een vertaling door Google. Een link naar het origineel en, waar mogelijk, het volledige onderzoek vindt u onder de Nederlandse tekst.

DOELSTELLING:
Recente epidemiologische studies, vooral cohort en case-control studies, hebben inconsistente bevindingen met betrekking tot het verband tussen de consumptie van thee en het risico op longkanker opgeleverd. Het doel van deze studie was een mogelijke relatie tussen theeconsumptie en de incidentie van longkanker wereldwijd te beoordelen.

METHODE:
Een systematisch literatuuronderzoek van PubMed, Web of Science, de Cochrane Library, Google Scholar, de Chinese Biomedical Database, en Wanfang Database werd uitgevoerd van 1966 tot januari 2014 door twee onderzoekers. Alle cohort studies en case-control studies die het verband van thee en longkanker evalueerden werden opgenomen. Samenvattend relatief risico (RR) en de bijbehorende 95% betrouwbaarheidsintervallen (CI) werden berekend met behulp van een random-effects model. Kwaliteitsbeoordelingen werden uitgevoerd met behulp van de Newcastle-Ottawa Schaal. Heterogeniteit werd vastgesteld met behulp van Q en I (2) testen, en de bron van heterogeniteit werd vastgesteld door meta-regressieanalyse. Publicatie vooringenomenheid werd geëvalueerd met Egger’s regressie symmetrie-test. Subgroepanalyses en gevoeligheidsanalyse werden uitgevoerd.

RESULTATEN:
Achtendertig longkanker studies (26 case-control studies en 12 cohort studies) met 59.041 gevallen en 396.664 controles werden opgenomen. Over het algemeen werd theeconsumptie significant geassocieerd met een verlaagd risico op longkanker (RR, 0,78; 95% BI 0,70-0,87). Uit subgroep analyses is gebleken dat theeconsumptie werd geassocieerd met een verminderd risico op longkanker bij vrouwen (RR, 0,76; 95% BI 0,62-0,93), case-control studies (RR 0,72; 95% BI 0,63-0,83), Westerse studies (RR , 0,85; 95% BI 0,75-0,97), en studies in China en Japan (RR, 0,74; 95% BI 0,62-0,88). Groene thee (RR, 0,75; 95% BI 0,62-0,91) en zwarte thee (RR, 0,82; 95% BI 0,71-0,94) werden significant geassocieerd met een verlaagd risico op longkanker. Geen significante associatie werd gevonden bij mannen of cohort studies.

CONCLUSIE:
Thee consumptie kan enige bescherming tegen longkanker bieden.

Origineel: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25194612

Deel dit: Facebooktwitter
Volg Dokter Thee: Facebooktwitter
Geplaatst in Longkanker Getagd met

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*