Onderstaande samenvatting is een vertaling door Google. Een link naar het origineel en, waar mogelijk, het volledige onderzoek vindt u onder de Nederlandse tekst.
Maagkanker (MK) is één van de belangrijkste oorzaken van overlijden door kanker ter wereld. Talrijke inspanningen worden geleverd om chemobeschermende producten te vinden die in staat zijn om de risico’s te verminderen. Van groene thee is gemeld dat het een beschermend effect tegen maagkanker heeft. Dit artikel is bedoeld om alle epidemiologische studies die melding maken van een verband tussen de consumptie van groene thee en MK-risico kritisch te evalueren. MEDLINE, EBSCOhost en Google Scholar werden doorzocht naar klinische proeven van groene thee en de correlatie met maagkanker. Studies omvatten cohort en case-control studies. Resultaat zijn negatief verband, geen verband, en positie verband. Zeventien epidemiologische studies werden beoordeeld. Elf studies werden uitgevoerd in Japan, vijf in China, en één met Japanse nakomeling in Hawaii. Tien case-control studies en zeven cohort studies werden opgenomen. De relatieve risico’s of odds ratio van MK voor het hoogste niveau van de consumptie van groene thee werd vergeleken. Zeven studies suggereerden geen verband, acht een negatief verband, en één een positief verband. Een studie gaf een significante verlaging van MK-risico aan bij warm tot koud geserveerde thee. Een andere studie toonde ook een significant risico met lauwe thee. Alle studies waarbij mannen en vrouwen apart werden geanalyseerd vertonen een lager risico bij vrouwen dan bij mannen, zij het niet met een significant verschil. Uit deze beoordeling blijkt dat er onvoldoende informatie is ter ondersteuning van de stelling dat groene thee het risico van MK vermindert. Meer studies over het onderwerp worden gerechtvaardigd.
Origineel: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23840110
Deel dit:Volg Dokter Thee:
Geef een reactie