Groene thee consumptie en het risico op slokdarmkanker: een meta-analyse van epidemiologische studies (Nov. 2012)

Onderstaande samenvatting is een vertaling door Google. Een link naar het origineel en, waar mogelijk, het volledige onderzoek vindt u onder de Nederlandse tekst.

ACHTERGROND:
Groene thee is gebleken de rol van de chemopreventie van kanker. Onlangs heeft een aantal studies gesuggereerd dat groene thee inname effect op slokdarmkanker risico op kanker kunnen hebben, terwijl de resultaten inconsistent waren.

METHODE:
We voerden een meta-analyse uit van alle Engels- en Chineestalige studies m.b.t. groene theeconsumptie en het risico op slokdarmkanker opgenomen in Medline, Embase, de Science Citation Index, de Chinese Biomedische Database en Wanfang gegevens van 1980 tot en met juni 2012. Na het bekijken van elk onderzoek, verzamelen van gegevens, en de evaluatie van heterogeniteit (Chi-kwadraat-gebaseerde Q-test en Ι2) en publicatie vooringenomenheid (Begg en Egger test), werd een meta-analyse uitgevoerd om het verband tussen hoge / medium / lage groene theeconsumptie en niet-drinkend en het risico op slokdarmkanker te evalueren. Samengevoegd relatieve risico (RR) of odds ratio (OR) met 95% betrouwbaarheidsintervallen (CI’s) werden berekend met behulp van de vaste of random-effect modellen.

RESULTATEN:
Tien geschikte epidemiologische studies met 33.731 deelnemers en 3.557 gevallen van slokdarmkanker werden opgenomen. Acht daarvan waren case-control studies, en twee waren cohort studies. Over het algemeen was er geen verband tussen hoge / medium / lage groene theeconsumptie en niet-drinken en het risico op slokdarmkanker (Hoog: hoogste vs non-drinker: RR / OR = 0,76, 95% CI:. 0,49-1,02 Medium: drinker vs non-drinker: RR / OR = 0,86, 95% CI: 0,70-1,03 Laag:. laagste versus niet-drinker: RR / OR = 0,83, 95% CI: 0,58-1,08). Bij bestudering van gestratificeerde analyses (case-control en cohort studies), landen (China en Japan) , deelnemende bron (basis van de bevolking en het ziekenhuis op basis van case-control) en geslacht (vrouwelijke en mannelijke), was er een significante associatie tussen hoge / medium / lage groene theeconsumptie en niet-drinken en risico op slokdarmkanker bij vrouwen (high: RR / OR = 0,32, 95% CI:. 0,10-0,54 medium: RR / OR = 0,43, 95% CI: 0,21 0.66 Laag:. RR / OR = 0,45, 95% CI: 0,10-0,79), maar niet de andere.

CONCLUSIES:
We hebben geen significant verband gevonden tussen de consumptie van groene thee en niet-drinken en risico op slokdarmkanker, maar een bewijs van de beschermende werking werd waargenomen bij vrouwen.

Origineel: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23170950

Deel dit: Facebooktwitter
Volg Dokter Thee: Facebooktwitter
Geplaatst in Slokdarmkanker Getagd met ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*